Novel Kimchi Untuk Awak

Spread the love

Novel Kimchi Untuk  awak adalah Novel Melayu pertama, yang saya baca dan merupakan membuka ketertarikan saya pada Novel dan Drama Melayu. Karena Novel ini sudah difilmkan dengan judul yang sama dengan dibintangi Emma Maembong dan Aiman Hakim. Dan menurut saya, watak dalam film ini benar benar digambarkan oleh kedua pemain ini. Aiman Hakim yang ganteng, tinggi, tegas  benar benar menggambarkan Danial Lee. Sementara Emma Maembong yang cantik dan keras menggambarkan watak Bella. Kalau sudah baca novel dan nonton filmya, akan melihat bahwa novel dan filmya saling melengkapi.

kimchi-buat-awak.jpg

Dan kalu sudah nonton dramanya masih perlu baca novelnya. Kenapa???? karena cerita dalam film tidak sama persis dengan drama. Yang jelas, feeling Bella maupun Daniel dalam novel tergambar jelas.Saran saya nonton filmya juga baca novelnya. Sepertinya versi cetak novel nya sudah tidak ada. Tapi jangan kecewa bisa dibaca di blog Suri Ryana, sang penulis novel Kimchi Untuk  Awak.

Berikut synopsis Kimchi Untuk Awak

Mati-mati Bella ingat dia dapat menghabiskan cuti semesternya dengan aman dan damai di Malaysia. Huru-hara hidup pelajar di salah sebuah universiti di Seoul, Korea Selatan itu terjadi semenjak di Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon lagi. Insiden dia terlangar seorang lelaki kacukan Melayu Korea yang bernama Danial Lee Jae Hwan adalah permulaan kacau-bilau dalam hidupnya.

“Jang-nim!” – Danial Lee.

“Kalau aku buta, kau tu apa? Samseng?!” – Bella.

Tak cukup dengan insiden itu, kak long pula memaksa Bella membuat kimchi sempena majlis menyambut kedatangan presiden syarikat tempat kak longnya bekerja ke Malaysia. Hatinya semakin tidak aman apabila mendapat tahu yang presiden tersebut adalah Danial Lee. Keadaan semakin berbelit apabila rupa-rupanya keluarga mereka saling mengenali dan mereka ingin menyatukan Bella dan Danial Lee.

Satu insiden yang berlaku di kampung membuatkan mereka terpaksa disatukan. Dan apabila cinta mula bercambah dalam hati kedua-duanya, Bella melarikan diri ke Seoul gara-gara tersalah sangka yang sengaja diadakan oleh Yoo Ri.

Akibat rasa rindu yang tidak tertanggung, Danial Lee menjejaki Bella di Seoul dan cinta mereka memekar semula di bumi Korea Selatan. Dalam keasyikan mereka melayari bahtera rumah tangga, Yoo Ri dan Zara sentiasa mengganggu perkahwinan mereka. Dapatkah Danial Lee dan Bella mempertahankan keagungan cinta mereka? Dapatkah Zara merampas Danial daripada Bella?

“Mampukah hubungan yang masam dan pedas seperti kimchi jadi semanis cotton candy?”

cover kimchi untuk awak

https://ganool.watch/movie/kimchi-untuk-awak-2017-malaysia-movie/

Yang mau menonton filmnya bisa mengikuti link diatas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *